Nájdete nás




Vyhľadávanie

Partneri

Odporúčame

Pitný režim v delenej strave

Streda Dec 29, 2010

Optimálne individuálny príjem tekutín nemožno presne určiť. Lekárska literatúra uvádza údaj, že denne potrebujeme prijať minimálne 1,2 litra tekutín. Do množstva prijatých tekutín by mala byť započítaná aj voda prijatá v polievkach. Voda v káve sa však do pitného režimu započítavať nemôže, pretože naopak ešte z tela vodu odvádza. Tiež mlieko a mliečne nápoje sú skôr tekutou výživou. Potreba vody stúpa s fyzickou námahou alebo športom a pri zvýšenej teplote okolia. Dbajte skôr na to, aby tekutín bolo mierne viac, ale pokiaľ sa nejedná o mimoriadnu situáciu, nie je vhodné zvyšovať príjem tekutín nad 3 litre, pretože dochádza k preťaženiu obličiek a vyplavovaniu dôležitých minerálnych látok.

Tip:
Pre náš organizmus je veľmi dobré naučiť sa vypiť pohár čistej vody, prípadne aj s citrónovou šťavou ráno ešte pred raňajkami a pred každým jedlom kvôli aktivácii enzýmov potrebných na trávenie. Nemali by sme piť počas jedla, pretože tým zriedime tráviace šťavy a zbrzdíme trávenie.

Delená strava - pitný režim

Delená strava - pitný režim

Limonády a džúsy

Limonády sú v podstate roztoky destilovanej vody s cukrom, kyselinou citrónovou, umelými príchuťami a farbivami. Niekedy sa sa pridáva aj celý rad ďalších látok, napríklad fosforečnany a väčšina limonád sa musí chemicky konzervovať. Všetky uvedené prísady sú pre organizmus dospelého, ale najmä pre deti veľkou záťažou. Tieto nápoje majú aj vysoký obsah cukrov, 100 g cukru a j viac na liter (napríklad detská cola, Coca -Cola), čo je – len pre predstavu – 20 kociek cukru: V prípade, že väčšinu potrebných tekutín nahradzujeme pitím limonád, môže to byť skôr či neskôr príčinou mnohých zdravotných problémov.

Pod názvom džús sa skrývajú nápoje, ktoré s nápojom obsahujúcim čistú ovocnú šťavu nemajú veľa spoločného. Často obsahujú iba 20 – 50 % ovocnej šťavy, sú riedené vodou, dosladzované a dochucované, takže sú to v podstate limonády. Ani údaj, že produkt je pripravený bez chemickej konzervácie nemusí byť až tak pravdivý, lebo niekedy sa džúsy môžu pripravovať z chemicky konzervovaného ovocného pretlaku. Skutočným džúsom je iba 100 % ovocná šťava. Tzv. 100 % džúsy sa doporučuje riediť vodou v pomere 1 : 1.

Ovocný čaj

Ovocné čaje sú pripravované z lístkov alebo plodov rastlín. Pre pitie sú vhodné, ale čítajte pozorne etikety. Niektoré môžu byť dochutené kyselinou citrónovou, umelými príchuťami alebo môžu byť iba pravým čiernym čajom doplneným ovocnou arómou.

Bylinný čaj

Na trhu je veľká ponuka bylinných čajov, ktoré sa pripravované z tzv. indiferentných bylín / mäta, medovka, žihľava …/ určených na pitie ako bežný nápoj. Väčšina bylinkových čajov plní úlohu podporného liečivého prostriedku.

Káva

Káva je kyselinotvorná poživatina, ktorá by určite nemala byť v jedálničku chorých na žalúdok, pečeň a žlční k. Ak dodržiavate zásady delenej stravy najmä preto, že chcete schudnúť, skúste vynechať kávu úplne. Keď budete spokojní so svojou váhou, môžete sa k nej vrátiť, ale pite iba obmedzené množstvo a hlavne s mliekom či smotanou. Hlavne sa nepodoručuje piť kávu, čaj a ďalšie nápoje počas jedla, čo narušuje trávenie, ale tiež má negatívny vplyv na vstrebávanie niektorých vitamínov a minerálnych látok. Experimentujte s nápojmi bez kofeínu, ktoré je možné zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou.

Tip:
Obilné kávy ako je napríklad Caro, Melta, Vitakáva, Vitamelta, špaldová káva sa rýchlo pripravujú. Káva Yannoh zložená z ryže, pšnice, fazuliek, adzuki, cíceru a čakanky je skvelým posilňujúcim a povzbudzujúcim nápojom. Navyše pomáha pri zápche, chronických bolestiach hlavy a pri problémoch so zažívaním. Je veľmi vhodná pre študentov a ľudí intelektuálne činných. Ajurvédska káva Ašvaganda obsahuje čakanku a extrat z rovnomennej byliny. Táto káva dodáva životnú silu, zvyšuje odolnosť a fyzickú vytrvalosť. Pôsobí proti úzkosti a stresu a má priaznivý vplyv na trávenie. Kúpiť sa dá aj ajurvédska káva Brahmi, ktorá podporuje zlepšenie koncentrácie a pamäte, získanie lepšej schopnosti učiť sa. Tiež pomáha odstraňovať únavu, znižuje podráždenosť, odstraňuje psychickú únavu a osviežuje.

Alkohol

Vysokopercentné liehoviny sú neprípustné, ale ak si dáte k jedlu pohár kvalitného vína či piva, je to v poriadku, pretože aj vedci dokonca tvrdia, že alkohol v malom množstve môže mať priaznivý vplyv na náš organizmus. Ale po kiaľ dodržujete delenú stravu z dôvodu chudnutia, alkohol by ste po určitú dobu mali celkom vynechať. Pri konzumácii alkoholu dvojnásobne platí známe heslo bavorského farára a bylinkára Sebastiána Kneippa: “Všetko s mierou -a dobrého pomenej”.

Autorka: Jarmila Mandžuková

Comments are closed.