Nájdete nás




Vyhľadávanie

Novinky emailom

    Ak chcete byť informovaní o nových receptoch alebo článkoch o delenej strave, zadajte svoju emailovú adresu:

Partneri

Odporúčame

Pozor… začíname s delenou stravou

Nedeľa Aug 14, 2011

Úvodom musím uviesť, že delená strava nie je diéta, ale je to úprava stravovania a celého životného štýlu.

Slovo delená neznamená, že by sme museli jesť všetky potraviny oddelene, ale vyjadruje účinnú metódu kombinovania niektorých potravín, respektíve oddelenie niektorých druhov potravín, ktoré pri spoločnej konzumácií preťažujú tráviaci systém. Náš organizmus omnoho horšie trávi bielkoviny, ak sa do tráviaceho systému dostávajú spoločne so škrobmi. A naopak, škroby sú nedostatočne štiepené, ak sú konzumované s bielkovinami. Hlavným dôvodom je to, že ako bielkoviny tak aj škroby potrebujú odlišné podmienky k dobrému stráveniu. Bielkoviny potrebujú kyslé prostredie v žalúdku, zatiaľ čo škroby potrebujú zásadité prostredie.

Úspešnosť tejto metódy je jednou skupinou odborníkov vnímaná práve na základe rozdielnych spôsobov trávenia, ak sú potraviny konzumované oddelene, môžu byť strávené bez zvyšku a nedochádza tak k preťažovaniu tráviaceho ústrojenstva. Druhý názor je trochu triezvejší, kde je uvádzané, že výhodou delenej stravy je, že človek začne o svojom jedálničku premýšľať, kedy a čo zje, zníži sa príjem energie a hlavne sa zvýši príjem zeleniny a s ňou aj dôležité vlákniny. Tak vlastne človek „„hladuje bez pocitu hladu““ a spaľuje vlastné rezervy.

 

Delená strava - Začíname

Delená strava - začíname

Jedzte inak, ale nie menej …

Základným princípom je delenie stravy na tri základné skupiny a to podľa odlišného spôsobu trávenia. Sú to bielkoviny /proteiny/, škroby /sacharidy, uhlohydráty/ a neutrálne potraviny. Inak teda vajcia, syr, mäso, ryby a sója sa nemajú kombinovať so zemiakmi, ryžou, knedlíkmi, cestovinami, chlebom a cereáliami. Je veľmi dôležité dodržiavať správny pitný režim.

Základná kombinácia

1. Naplánovať si jedálniček v duchu delenej stravy nie je nič ťažké a vôbec sa nemusíte vzdávať jedál, ktoré vám chutia. Jednoducho si uvedomte, čo ste skôr jedli a priebežne to upravujte a správne kombinujte. Ale radšej sa vyhnite trom škrobovým alebo bielkovinovým jedlám denne. Nahraďte toto jedno jedlo konzumáciou neutrálnych potravín, napríklad v podobe zeleninového šalátu.

2. Môžete si vybrať buď po celý deň jesť bielkoviny alebo škroby a tieto dni by sa mali viac menej striedať, ale je možné jesť pokrmy oboch hlavných skupín v jeden deň, ale je nutné dodržať troj až štvorhodinový odstup.

3. Neutrálne potraviny je možné ľubovoľne kombinovať s oboma skupinami.

4. Pretože neexistuje stopercentné oddelenie bielkovinových a škrobových potravín, môžeme si napríklad k raňajkám dať plátok celozrnného chleba ľahko natretý maslom s plátkom syra či šunky.

Autorka: Jarmila Mandžuková

Napíšte komentár:

Váš komentár:

*