Tmavý tekvicový chlieb a Egyptský chlieb
Odoslané autorom admin | Kategórie: Recepty, Recepty - Obedy Utorok Júl 5, 2011Tmavý tekvicový chlieb
350 g celozrnnej pšeničnej múky, 100 g špaldovej múky, 50 g ražnej múky, 7 g sušeného droždia, 100 g tekvicových semienok, asi 300 ml vody, 25 g rasce, 1 lyžička soli, sezamové semienka na obalenie
Vo väčšej miske zmiešame všetky druhy múky, droždie, semienka, rascu, soľ a všetko zalejeme teplou vodou. Cesto dobre spracujeme a podľa potreby ešte pridáme trocha vody. Necháme dve hodiny kysnúť, znova spracujeme a vytvarujeme bochník, ktorý obalíme v sezamových semienkach. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte hodinu kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme dozlatista.

Delena strava - Tmavý tekvicový chlieb a Egyptský chlieb
Egyptský chlieb
250 g celozrnnej pšeničnej múky, 1/2 lyžičky soli, voda podľa potreby
Z múky, soli a vody vypracujeme stredne tuhé cesto, z ktorého vytvarujeme bochníček. Položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a necháme do druhého dňa odpočinúť. Pred pečením urobíme na bochníčku nožom zárez, vložíme do stredne predhriatej rúry a asi hodinu pečieme. Potom chlieb vyberieme a necháme vychladnúť. Tento chlieb je výborný ako príloha
k zeleninovým šalátom alebo so syrom ricotta, lučinou apod.
Tento chlieb najlepšie chutí čerstvý, lebo rýchlo tvrdne.
Autorka: Jarmila Mandžuková