Nájdete nás




Vyhľadávanie

Novinky emailom

    Ak chcete byť informovaní o nových receptoch alebo článkoch o delenej strave, zadajte svoju emailovú adresu:

Partneri

Odporúčame

Delená strava – základy

Delená strava – Recepty

Pokiaľ by ste mali záujem o recepty inšpirované delenou stravou, vyskúšajte Recepty. Pokiaľ máte nejaký vlastný recept, budeme radi, pokiaľ sa oň podelíte s ostatnými prostredníctvom “Pošlite nám recept”. Váš recept bude ihneď zverejnený i s menom autora/autorky.

Chcete vedieť, čo je to delená strava?

Delená strava? Zase ďalšia diéta? Nebojte sa, delená strava je rozdeleńie potravín z vášho jedálnička podĺa rôznych kritérií tak, aby ste schudli, očistili organizmus od zbytočne škodlivých látok, lepšie regenerovali svoje unavené telo a zrýchlili metabolizmus. Nie ďalšia z prehnane prísnych diét a návodov na zázračné chudnutie. Všetko záleží len na tom, ako ste schopní svoju stravu kombinovať a aké potraviny si vyberáte do svojho jedálnička. Ak teda konečne chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, tak teraz môžete začať, čítajte ďalej.

Delená strava – História

Máte problémy s alergiou, zažívaním, cítite sa často unavení a bez energie? Dôvodom sú nesprávne stravovacie návyky. Delenou stravou sa prvýkrát podrobnejšie zaoberal americký lekár William Hay. Bol pevne presvedčený, že hlavným dôvodom týchto problémov je nesprávny výber potravín, ktoré konzumujeme. Uvediem príklad, pokiaľ často konzumujete jedlá s veľkým obsahom tuku a sacharidov, tieto vám budú dlho ležať v črevách, pretože sú ťažko stráviteľné. Jedlo v črevách začne hniť a do organizmu sa bude uvoľňovať veľa škodlivých látok. Organizmus musí preto vydať omnoho viac energie, aby takéto jedlá strávil. Túto energiu však môže využiť na oveľa užitočnejšie veci, ako je regenerácia namáhavého svalstva alebo trávenie prebytočného tuku.



Delená strava – delenie stravy

Delená strava nie je typická diéta, ide len o správne rozdelenie potravín do 3 skupín. Prvou skupinou sú bielkoviny, druhou sacharidy a treťou neutrálne potraviny. Prečo vy sme mali potraviny deliť do týchto kategórií? Pretože bielkoviny potrebujú pre svoje trávenie veľmi kyslé prostredie, sacharidy pravý opak a tým pádom pokiaľ konzumujete jedno cez druhé, zbytočne zaťažujete svoje telo, ktoré nevie čo má v takomto prípade tráviť skôr. Bielkoviny, ktoré potrebujú kyslé prostredie alebo sacharidy, ktoré potrebujú prostredie zásadité? Tretiu skupinu neutrálnych potravín môžeme konzumovať ľubovoľne. Ako tieto poznatky využiť v praxi? Pomôžeme vám jedálniček rozdeliť tak, aby vaše jedlá boli buď plné bielkovín alebo sacharidov. Dôležité je tiež nezanedbávať pitný réžim!

Bielkoviny

Do bielkovinovej stravy môžete zahrnúť všetky hydinového mäsa (morka, kurča, kačica) sójové, baranie a teľacie. Taktiež ryby. Môžeme sem tiež zaradiť vajcia, syry a iné mliečne výrobky. Z ovocia citrusy, jablká a hrušky, broskyne, marhule, exotické ovocie ako je mango, ananás, jahody a maliny. Pri výbere ovocia je dobré riadiť sa heslom “čím sladšie, tým horšie”. Čo sa týka nápojov, môžeme sem zahrnúť biele a červené víno, prevažne suché a ovocné čaje. A teraz čo do tejto skupiny nepatrí. Určite si musíte dávať pozor na bravčové mäso, ktoré je ďaleko viac sacharidovej povahy. Taktiež všetky údené mäsá.

Sacharidy

Medzi potraviny bohaté na sacharidy môžeme zaradiť niektoré druhy zeleniny /zemiaky, kel, kukurica/ a sladké ovocie ako sú banány, figy, hroznové víno, ďatle a sušené ovocie. Predovšetkým však výrobky z celozrnného obilia / cestoviny, krupica, chlieb a pečivo/. Tiež sem môžeme zaradiť aj ryžu.

Čo sa týka nápojov, patria sem určite všetky sladké sirupy, šťavy a predovšetkým pivo.

Neutrálne potraviny

Neutrálne potraviny môžeme konzumovať v podstate ľubovoľne s čímkoľvek alebo samostatne. Môžeme sem zaradiť údené mäso, kyslé mliečne výrobky ako sú jogurty, smotana, tvaroh, kefír, a tučné mlieko/. Ďalej sem môžeme určite zaradiť väčšinu zeleniny. Predovšetkým klasické prílohy ako sú červená a biela kapusta, kukurica, uhorky, mrkva, paprika, ale aj špenát, hlávkový šalát, cuketa, kel, kaleráb. Medzi ďalšie potraviny sem jednoznačne patria orechy a huby, bylinkové čaje.

Delená strava – Na čo si dať pozor?

Určite je dobre aspoň jeden deň telo pripraviť na prechod na delenú stravu, kedy sa váš jedálniček bude skladať prevažne iba z ovocia alebo zeleniny. Telo sa tým prečistí a odplavia sa škodlivé látky. Výborné je tiež podporiť toto “očistenie” zvýšením príjmom tekutín. Doporučujú sa sypané zelené čaje alebo nesýtené minerálky.

Slovo na záver

Ako teda čo najefektívnejšie aplikovať túto metódu? Dôležité je nekombinovať typ icky sacharidové potraviny s bielkovinami a namiesto toho ich kombinovať s neutrálnymi potravinami. Ako teda vidíte, samotné triedenie je vo svojej podstate úplne jednoduché, iba si človek musí dať pozor čo konzumuje.Delená strava sa vám preto môže stať odrazovým mostíkom k zdravému životnému štýlu, schudnúť nejaké tie kilá alebo k prísnejším diétam. Nezabudnite, že najdôležitejšie je obmedziť príjem prebytočných tukov a škodlivých látok, dodržiavať pitný režim a hlavne jesť pravidelne a v menších dávkach.